Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 06.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kompleks situasjon med flere skredproblemer, det krever mye kunnskap om skred å bevege seg trygt i bratt terreng. Gjør svært forsiktige vegvalg.

Skredfarevurdering

Vind i kombinasjon med litt nysnø kan danne ferske fokksnøflak i leområder. Gamle nysnøflak stabiliseres gradvis.

Basert på observasjoner er det store variasjoner innad i regionen med hensyn til faretegn, men generelt er det fremdeles komplekse forhold i regionen og ferdsel i fjellet krever både kunnskap og konservative veivalg i terrenget. Husk at skispor i et heng ikke er noen garanti for at det er trygt.

Særlig i øst i regionen som på Langøya og Hinnøya, er det et vedvarende svakt lag av kantkorn som kan påvirkes av en enkelt skikjører på tur. Laget ligger mange steder dypt og er nå mindre aktivt, men fravær av faretegn, som ferske skred, drønn og skytende sprekker betyr ikke trygge forhold.

Solpåvirkning i sørvendte heng kan gi naturlige skred. Et fuktig snødekke i lavlandet kan medføre våte løssnøskred og flakskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 5. april 2018

Det ligger mye tørr løssnø i mange steder i regionen. Særlig steder som har ligget litt i le for vinden. I lavlandet er snøoverflaten fuktig, både som følge av soloppvarming de siste dagene og mildere temperaturer siste døgn.

Det er et vedvarende svakt lag av kantkorn som er utbredt særlig i øst i regionen som på Langøya og Hinnøya. Dette er bekreftet de siste dagene i form av skredaktivitet og drønn. Torsdag er det observert fuktig kantkorn i snødekket rundt 200 moh, ved Brenna i Lofoten.

Den siste tiden har det vært stor skredaktivitet i regionen. Det har vært noen naturlige utløste skred og mange skiløperutløste, hvorav noen fjernutløste. Tirsdag ble et flakskred str 2 fjernutløst i et nordvendt brattheng ved Sortland som genererte fjernutløsning av et nytt skred i samme område.

Mandag og Tirsdag gikk det flere naturlige middels store skred (str3) på Hinnøya og Langøya, trolig utløst av solen som varmer i sørvendte fjellsider. Torsdag er det gått skred på vei ved Flakstad.

Tirsdag er det observert dannelse av overflaterim i Lofoten-området.
Torsdag er det observert snøfokk og fersk vindtransportert snø i høyden i Kvæfjord. I samme området er det registrert ferske, ustabile nysnøflak.

Torsdag formiddag er det mildt i regionen, Svolvær målestasjon (9 moh) har 3 plussgrader. Siste døgn frem til torsdag morgen er det kommet inntil 10 cm nysnø i regionen, mest i ytre del av Lofoten.

Fjellvær

Torsdag 5. april 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -6 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 6. april 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest vind i Lofoten. Snøbyger.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS